Liten uppdatering

Det har gått ett halvår sedan förra uppdateringen och vi har inte bara hunnit med Örebros vårauktion utan även årets höstauktion. Lite annat har kommit emellan så full styrning på ljuset är inte klart än utan allt slås av och på via Switchking som så mycket annat ljus här hemma. Annars är allt på plats med rör och invånare i karen.

Share

Vad blir större ju mer man tar bort?

Hålet så klart!

Akvarierna var borrade i botten sedan tidigare och hade varsitt hål på 30mm. Jag vill använda PVC-rör på 20mm och de gummimuffar som tar den dimensionen vill ha ett hål på 40mm. Med hjälp av en Dremel (har alltid velat köpa en men inte kunnat motivera det förrän nu!) och en diamantslip gick det snabbt att ta upp hålen till 40mm.

Ställningen har också fått lite kärlek – eller i alla fall el:

Den är dessutom invägd så att den står i våg och fäst i väggen så att den inte välter över oss en mörk natt när katterna härjar i den.

Share

Vi håller ställningarna

Det har varit lugnt ett tag men idag monterade vi ihop ställningen och började ta bort gammalt silikon i de nio kar som ska upp. Det mesta av materialet som behövs är inköpt, hoppet lever om att få ihop det hela till auktionen i Örebro 2018-04-28!

Share

90 dioder senare

90 LED är nu fastlimmade på 27 kylflänsar och mina fingrar sitter för ovanlighetens skull inte ihop! Varje kar får nio LED, 5 kallvita (10 000K), 2 röda (660 nm) och två blå (450 nm) på ca 3W styck plus en separat blå för att kunna  ha månljus före och efter huvudljuset. Jag matar inte med full spänning för att öka livslängden men bör ända landa på runt 20 lm/l vilket växterna brukar gilla. Det blir som vanligt en Raspberry Pi med reläkort som styr det hela med soluppgång och -nedgång i tre steg.

Det var gott om Porsa-knutar med bland det jag köpte så jag går på deras system. Däremot var det just inga användbara rör så nya är beställda från Imazo. Då kan jag dessutom få ställningen med exakt de mått jag vill ha.

Share

Sorterat men inte i ordning

Nu har jag gått igenom högarna med aluminiumrör och knutar som jag fick med när jag köpte karen. Det är två olika fabrikat som inte är kompatibla och jag ser inte att det går att få ihop något användbart med något av systemen. Det lutar åt att köpa lite nya rör och återanvända så mycket av knutarna som möjligt.

Share

Det här kommer ta ett tag…

Jag har spontanshoppat 15 st 70-liters kar med ställning… Efter att ha funderat en stund har vi kommit fram till att nio av dem ska ersätta de två kar (225 och 150 liter) som vi har i sovrummet idag. Det ena är tomt för tillfället men har varit yngelkar för Malawicikliderna. Det andra innehåller diverse malar och några tetror och de kan få flytta in i något av de nio nya karen.

Alla kar behöver nytt silikon och ställningen (eller ställningarna, det verkar vara ett hopplock från flera olika håll) behöver skuras rejält så det kommer ta ett tag. Samtliga kar är borrade (har ett hål i botten) vilket jag kommer använda för att underlätta vattenbytena. Planen är även att ha hamburgerfilter med pumphuvud i samtliga kar för att få en yngelsäker lösning om det skulle bli odling av det hela. Pumpar, LED av den vanliga typen och kylflänsar är beställda från eBay.

Share