Mera lördagspyssel

Det blev lite lödning idag också. När jag ändå hade prylar till det så blev det en nivåvakt som den är tänkt också. Man hänger den helt enkelt på kanten av akvariet och när det börjar bli dags att stänga av vattnet tjuter den ilsket.

DSC_0210

För att enkelt kunna fylla på vatten vill man ha kranen vid akvariet så att man slipper springa fram och tillbaka, i mitt fall dessutom mellan våningarna. Lite prylar från Clas fixade det.

DSC_0212

Nu har jag separata system för att tömma och fylla med lite styrning och kontroll så att man inte behöver passa så mycket. Vattenbytena kommer förhoppningsvis gå både fortare och enklare framöver!

Share

Lördagslödning

DSC_0194

Precis som jag hoppades fick jag tillfälle att dra igång lödpennan. Jag har nu en styrning som slår av pumpen när vattennivån har sjunkit nog mycket. Kretsschemat har jag skamlöst stulit från Vellemans byggsats:

Velleman

Summern är ersatt med ett relä med ett lämpligt motstånd i serie för att få rätt volttal för drivningen av spolen. Konstruktionen är oerhört känslig så sladden på bilden är utbytt mot två ståltrådar som jag kan stoppa ner en bit isär i akvariet. Det visade sig när jag testade att vattnet som hängde kvar på sladden räckte för att reläet skulle dra…

Som du förstår är det jättedumt och totalt förbjudet att hantera 230V på det här sättet!

Hela bygget är ett tankeexperiment som inte finns i verkligheten och som inte ska tas efter. Eller nåt… En slang och en kran hittade jag i mina lådor på vinden så nu är det bara pumpen som saknas för att mitt nya system för vattenbyte ska vara klart.

Share

Vattenbyte

Vi har numera flera akvarium och den sammanlagda vattenvolymen överstiger två kubikmeter. Det innebär att det vattenbyte som ska göras varje vecka (minst i några fall) omfattar runt 750 liter. Även om man har en trädgårdsslang som hävert tar det lite tid… För att snabba upp det hela planerar jag lite olika byggen och ändringar varav det första är en styrning av en pump för att snabbare tömma ur rätt mängd vatten ur de olika karen. I veckan kom det hem lite prylar, i helgen hoppas jag få tid att löda lite!

DSC_0193

Share