Lördagslödning

DSC_0194

Precis som jag hoppades fick jag tillfälle att dra igång lödpennan. Jag har nu en styrning som slår av pumpen när vattennivån har sjunkit nog mycket. Kretsschemat har jag skamlöst stulit från Vellemans byggsats:

Velleman

Summern är ersatt med ett relä med ett lämpligt motstånd i serie för att få rätt volttal för drivningen av spolen. Konstruktionen är oerhört känslig så sladden på bilden är utbytt mot två ståltrådar som jag kan stoppa ner en bit isär i akvariet. Det visade sig när jag testade att vattnet som hängde kvar på sladden räckte för att reläet skulle dra…

Som du förstår är det jättedumt och totalt förbjudet att hantera 230V på det här sättet!

Hela bygget är ett tankeexperiment som inte finns i verkligheten och som inte ska tas efter. Eller nåt… En slang och en kran hittade jag i mina lådor på vinden så nu är det bara pumpen som saknas för att mitt nya system för vattenbyte ska vara klart.

Share