LED-ramp ver #3

Jag har kört belysning baserat på adresserbara LED-strips ett tag och noterat både för- och nackdelar. Fördelarna är förstås styrningen av ljuset till både färg och styrka men nackdelarna är stora. De blir rätt snabbt gula i ljuset, i synnerhet om det blir lite för varma. 5 volt och många watt ger höga strömmar som bränner sönder de klena kablarna. Dags att prova något nytt! Nu blir det lite återgång till ursprunget då jag återigen bygger med reläer och lösa dioder men den här gången med sådana på 20W styck som drivs med 32V. 10 stycken till ett kar på 540 liter ska ge ca 23 lumen per liter (vilket är helt OK) och dra 200W vilket bara blir drygt 6 A totalt. 6 st vita (6500K), 2 st röda (660nm) och 2 st blå (445 nm) ska ge ett bra ljus för både växter och fiskar.

SD-kortet är preparerat med Raspberry Pi OS Lite med hjälp av Raspberry Pi Imager. Om man monterar SD-kortet igen på datorn efter att ha skrivit till det kommer man åt en partition som heter boot. Där kan man skapa en tom fil som heter ssh (ska fungera med ssh.txt också men det är oprövat) och en fil som heter wpa_supplicant.conf med följande innehåll:

country=SE
ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
update_config=1
 
network={
ssid="your_real_wifi_ssid"
scan_ssid=1
psk="your_real_password"
key_mgmt=WPA-PSK
}

Du får förstås skriva in dina egna SSID och PSK-uppgifter men sedan är det bara att sätta SD-kortet i pajen, slå på strömmen och logga in via SSH. Inget behov av tangentbord och skärm med andra ord! Filerna som man skapade gör att SSH är aktiverat och att den automatiskt ansluter till WiFi.

Som vanligt börjar jag med att köra

sudo raspi-config

för att ställa in diverse parametrar. Eftersom jag planerar att köra min vanliga temperaturstyrning slår jag bland annat på 1-wire under Interfacing options. Filsystemet utökas som vanligt under Advanced options och sedan är det dags för en omstart innan jag uppdaterar systemet med

sudo apt update 
sudo apt upgrade

Sedan är det bara resten kvar!

Share