LED-ramp TNG

För den icke sci-fi-bevandrade står TNG för The Next Generation och det är precis det jag dragit igång. Vi stuvar om lite bland karen hemma och kastar in ett nytt 540-liters vilket kräver nya ramper och ny teknik. Jag behåller Raspberry Pi som styrning men istället för reläkontrollerade lysdioder använder jag adresserbara LED-strips. Ett par beställningar är gjorda på eBay och i väntan på leverans kan man sätta upp den Raspberry Pi som ska styra det hela.

Raspbian Stretch Lite är hemtaget och skrivet till SD-kortet med hjälp av Etcher. Om man monterar SD-kortet igen på datorn efter att ha skrivit till det kommer man åt en partition som heter boot. Där kan man skapa en tom fil som heter ssh (ska fungera med ssh.txt också men det är oprövat) och en fil som heter wpa_supplicant.conf med följande innehåll:

country=SE
ctrl_interface=DIR=/var/run/wpa_supplicant GROUP=netdev
update_config=1
 
network={
ssid="your_real_wifi_ssid"
scan_ssid=1
psk="your_real_password"
key_mgmt=WPA-PSK
}

Du får förstås skriva in dina egna SSID och PSK-uppgifter men sedan är det bara att sätta SD-kortet i pajen, slå på strömmen och logga in via SSH. Inget behov av tangentbord och skärm med andra ord! Filerna som man skapade gör att SSH är aktiverat och att den automatiskt ansluter till WiFi.

Som vanligt börjar jag med att köra

sudo raspi-config

för att ställa in diverse parametrar. Eftersom jag planerar att köra min vanliga temperaturstyrning slår jag bland annat på 1-wire under Interfacing options. Filsystemet utökas som vanligt under Advanced options och sedan är det dags för en omstart innan jag uppdaterar systemet med

sudo apt-get update 
sudo apt-get upgrade

Sedan är det bara resten kvar!

Share

En kommentar till “LED-ramp TNG”

Kommentarer inaktiverade.